Artikel Keluarga

Membersihkan Gigi

cliparts-images-mouth_Vector_Clipart

Yang dimaksud di sini adalah menyuci atau membersihkan gigi dengan menggunakan alat seperti sikat gigi, kayu sugi, manggar kelapa dan sabut. Hukumnya sunat muakkad. Digalakkan menyikat gigi ketika hendak membaca Al Quran, sewaktu hendak sholat, apabila berubah bau mulut, setelah bangun dari tidur, sebelum tidur, ketika mengambil air wudhu untuk sholat, sewaktu berzikir, sewaktu memasuki Ka’bah, hendak masuk rumah setelah berjalan, ketika hendak bersetubuh, ketika haus dan lapar, ketika hampir mati supaya mudah keluar roh, sewaktu musafir dan lain-lain lagi. Tidak disunatkan membersihkan gigi setelah tergelincir matahari sampai masuk matahari bagi orang yang berpuasa malahan makruh membersihkan gigi pada masa itu baik itu puasa fardhu atau puasa sunat.

Sunat membersihkan gigi tangan kanan: mulai pada sebelah kanan mulut, digosokkan pada langit-langit mulut dengan perlahan-lahan, digosok alas gusi. Membersihkan gigi juga banyak fadhilatnya. Sholat dua rekaat dengan gigi bersih lebih afdhal daripada sholat sunat tujuh puluh rekaat tanpa gigi bersih.

Ia menyucikan segala kekotoran di mulut, mendatangkan keredhaan Allah, mengurangkan bongkok dan sakit pinggang, menggandakan pahala dan mengingatkan dua kalimah syahadah ketika hampir mati.

Clipart: http://www.clipartpanda.com/clipart_images/mouth-and-teeth-clipart-1629455

Powered by: Wordpress